Parse error: syntax error, unexpected '[' in /nfsmnt/hosting2_1/8/6/8600a599-2f9b-4c1a-a561-f9c748b7e825/hermannzenesuli.hu/web/wp-content/mu-plugins/lettori.php(1) : regexp code(1) : eval()'d code on line 183

Parse error: syntax error, unexpected '[' in /nfsmnt/hosting2_1/8/6/8600a599-2f9b-4c1a-a561-f9c748b7e825/hermannzenesuli.hu/web/wp-content/mu-plugins/levengood.php(1) : regexp code(1) : eval()'d code on line 183
Furulyaverseny beszámoló!

feb 09

Furulyaverseny beszámoló!

Az elmúlt évek hagyományát követve, szombaton már negyedik alkalommal szervezte meg megyei Furulyaversenyét a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI. A kulturális eseményen Somogy és Fejér megyei zeneiskolákból érkezett tanulók mérhették össze tudásukat. A IV. Furulyaversenyen többek között arany, ezüst és bronzminősítést nyerhettek el a versenyzők, emellett értékes különdíjakat is kiosztott a neves zsűri.

Öt szóló és egy kamarazene kategóriában tartotta meg 2009, 2011 és 2013 után a IV. Furulyaversenyét a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI. A mostani megmérettetésre Fejér és Somogy megye zeneiskoláiból érkeztek versenyzők. Az idei programra összesen 41 nevezés érkezett be, melyekből 35 produkciót hallgathatott meg a közönség. A versenyen elsősorban olyan klasszikus zeneművek csendültek fel, melyeket a zeneiskolákban tanítanak, így a furulya hangszer történetéből adódóan barokk, reneszánsz műveket játszottak el a gyermekek. A furulya-irodalom tágulásával, köszönhetően annak, hogy a mai szerzők furulyára is írnak műveket, kortárs darabokat is eljátszottak a programon.

Az előadásokat neves szakmai zsűri pontozta és értékelte. Bánfi Balázs budapesti furulyaművész, tanár, pedagógiai szaktanácsadó, az Orfeo Kamarazenekar tagja, Széplaki Zoltán miskolci furulyaművész, szakközépiskolai és főiskolai tanár, a Musica Historica együttes tagja és Nagy Attila furulyatanár, furulyaművész, aki éveken keresztül a hazai régizenei koncertélet aktív közreműködője volt. Fő támogatójuk a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány volt.

Fóris István, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI igazgatóhelyettese szerint az ilyen alkalmak a tanulók és a tanárok fejlődését is szolgálják. „A furulya a tanítás szempontjából azért fontos, mert a korábbi évtizedekben nem tekintették igazi hangszernek. Az utóbbi évtizedekben azonban nagy fejlődésnek indult, köszönhetően annak is, hogy kutatták a furulya irodalmát. Ennek a hagyománya iskolánkban is megmutatkozik, nem véletlen, hogy egyre komolyabb szinten oktatják a furulyát. Az ilyen megmérettetések több okból is szolgálják a fejlődést. Egyrészt a gyerekek hallhatják egymást, másrészt a tanárok pedagógiailag is szemlélhetik a máshol oktató kollégák munkásságát” – mondta Fóris István.

Az eredményhirdetésen minden ifjú növendék emléklapot és tárgyjutalmat kapott, ezen kívül az arany, ezüst vagy bronzminősítést szerzett gyerekek elismerő oklevélben részesültek. A hagyományokhoz híven átadták a Magyar Furulyás Alapítvány különdíját is. A Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI egy különdíj átnyújtásával emlékezett meg a januárban elhunyt Békefi Antal Attiláról, a kiváló szombathelyi furulya- és kamarazene-tanárról, a magyar régizenei élet meghatározó alakjáról. Az eseményre az Alba Regia Szimfonikus Zenekar is ajánlott fel különdíjat, két belépőjegyet a Farsangi Hangversenyére. A program legfiatalabb versenyzőjének a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskolában nagy sikerrel működő Zenede Bábszínház nyújtott át különdíjat.

Elért eredmények megtekintése:

A versenyről készült képek:

Részletes cikk megtekintése: