Népzene Tanáraink

Népi Ének

Fénykép
Tanár bemutatkozása
berki
Név: Berki Lilla/távol
Bemutatkozás:
 
Név: Enyedi Ágnes
Bemutatkozás:
 
Név: Konkoly Csenge
Bemutatkozás:
 
Név: Molnár Boglárka/távol
Bemutatkozás:
 
Név: Héjja Bella
Bemutatkozás:
 
Név:
Bemutatkozás:
 
Név:
Bemutatkozás:

 

 

Népi vonós

Fénykép
Tanár bemutatkozása
kneifel
Név: Kneifel György
Bemutatkozás:

A népzenével, a táncház-mozgalom kezdetén néptáncosként ismerkedett meg. 1976-ban a Tilinkó együttes egyik alapító tagjaként kezdett el zenélni. 1981-ben zenekarával elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. A Nyíregyházi Tanárképző Főiskola ének-zene, népzenetanár szakának elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakán szerzett hegedűtanári diplomát. Hegedű, brácsa, bőgő és tambura hangszereken játszik. 1991-től hivatásos előadóművészként a BM. Duna Művészegyüttes zenekarvezetője, majd ?97-től négy évig a Vörösmarty Színház különféle produkcióiban zenekarvezetőként működött közre. 1987-ben és 1994-ben zenei tevékenykedése elismeréséül miniszteri kitüntetést kapott. Hazai népzenei táborokban, és különféle művészei csoportoknál történt tanításain kívül az USA-ban, Finnországban is tanított a magyar népzenében elterjedt népi-vonós hangszerkezelési technikát, játék stílust.

 

 

Citera, tekerő

Fénykép
Tanár bemutatkozása
varro
Név: Varró János
Bemutatkozás:

Aktív, gyakorló népzenész. Hangszerei: citera, tekerő, tambura. Tanulmányait a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán ének-zene, népzene szakán és az ELTE Bölcsészettudományi Kar, Felsőfokú kulturális menedzseri szakán végezte. Szólóhangszer kategóriában megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet Munkája elismeréseként megkapta az „Aba Kultúráért Díjat ”, a „Soponya Közművelődési Díjat ”, Székesfehérvár város legmagasabb zenei – a Fricsay Richárd díjat és a Fejér Megyei Közgyűlés által adományozott Vörösmarty Díjat. Tanítványai az országos tanulmányi versenyeken és minősítőkön eredményesen szerepelnek. Művészeti vezetője az Abai Pávakör és Citerazenekarnak, az Igari Népdalkörnek. A Szakközépiskola Pengető Citerazenekarával elnyerte az Aranypáva Nagydíjat. Nevéhez fűződik a székesfehérvári Délszláv zenekar, a Mezőföld Együttes, a fehérvári Régi Zene Együttes, a Musicetta Régizene Együttes, a Sárvíz Citerazenekar, a Soponyai Citerazenekar alapítása is, kiknek közreműködésével lemez -, rádió – és TVfelvétel készült. A Tilinkó Zenekarral a világ számos országában megfordult. Tanított az Amerikai Egyesült Államokban is. 1982-óta a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. 2006-ban elnyerte a Klebersberg Kunó Pedagógiai Díjat

E-mail: vajano@vipmail.hu
Web: www.varrojanos.hu

 

 

Népi fúvós

Fénykép
Tanár bemutatkozása
cserta
Név: Cserta Balázs
Bemutatkozás:

Székesfehérvárott a Hermann László Zeneiskolában kezdtem zenei tanulmányaimat 1988-ban. A klasszikus zenén kívül, népzenét 1994-től a zeneiskola népzenekarában kezdtem játszani. Azóta is aktívan népzenélek más népzenekarokban is. A klasszikus klarinét szak (1991-2000) elvégzése után Balogh József magánnövendéke lettem. Muck Ferencnél kezdtem szaxofont tanulni. Itt fedeztem fel és szerettem meg a jazz-t hallgatni és játszani. A székesfehérvári Dr. Lauschmann Gyula Jazz Szakközépiskola elvégzése után, felvételt nyertem a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-szaxofon szakára, ahol tanáraim: Borbély Mihály és Elek István voltak. (2004-2008). 2007-2010 között ugyancsak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen elvégeztem a népi-fúvós BA szakot, jelenleg az MA szakot végzem. Különböző formációk tagjaként sokféle zenét játszom, a népzenétől a klasszikuson, a tánczenén át a jazzig.( Galiba népzenei együttes, Állami Népi Együttes (állandó helyettesítés), Villő Együttes, Fabula-Rasa, Modern Art Orchestra, Coco-Loco, Albatross Jazz & Blues Band, New Soul Band – Sárik Péter trióval) Ennek köszönhetően vehettem részt nagyon sok fesztiválon, különböző versenyeken. Külön öröm számomra, hogy a székesfehérvári Vörösmarty Színház számos zenés darabjában is zenélhetek 1999 decembere óta. Ezenkívül a veszprémi színházban és budapesti színházakban is játszom zenés darabokban. Mindezen tevékenységeim mellett természetesen évek óta tanítom is ezeket a zenéket a székesfehérvári és környéki zeneiskolákban.

Web: www.csertabalazs.hu
 
Név: Salamon Soma
Bemutatkozás:

 

 

Cimbalom

Fénykép
Tanár bemutatkozása
 
Név: Jobbágy Bence
Bemutatkozás: