Return to A 30 éves Népzene tanszak

Tanárok

 •  Berki Lilla – népdalének

Berki

 • Cserta Balázs – szaxofon, népi furulyák, duda, klarinét, tárogató, ,szaxofon

CsertaSzékesfehérvárott a Hermann László Zeneiskolában kezdtem zenei tanulmányaimat 1988-ban. A klasszikus zenén kívül, népzenét 1994-től a zeneiskola népzenekarában kezdtem játszani. Azóta is aktívan népzenélek más népzenekarokban is. A klasszikus klarinét szak (1991-2000) elvégzése után Balogh József magánnövendéke lettem. Muck Ferencnél kezdtem szaxofont tanulni. Itt fedeztem fel és szerettem meg a jazz-t hallgatni és játszani. A székesfehérvári Dr. Lauschmann Gyula Jazz Szakközépiskola elvégzése után, felvételt nyertem a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-szaxofon szakára, ahol tanáraim: Borbély Mihály és Elek István voltak. (2004-2008). 2007-2010 között ugyancsak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen elvégeztem a népi-fúvós BA szakot, jelenleg az MA szakot végzem. Különböző formációk tagjaként sokféle zenét játszom, a népzenétől a klasszikuson, a tánczenén át a jazzig.( Galiba népzenei együttes, Állami Népi Együttes (állandó helyettesítés), Villő Együttes, Fabula-Rasa, Modern Art Orchestra, Coco-Loco, Albatross Jazz & Blues Band, New Soul Band – Sárik Péter trióval) Ennek köszönhetően vehettem részt nagyon sok fesztiválon, különböző versenyeken. Külön öröm számomra, hogy a székesfehérvári Vörösmarty Színház számos zenés darabjában is zenélhetek 1999 decembere óta. Ezenkívül a veszprémi színházban és budapesti színházakban is játszom zenés darabokban. Mindezen tevékenységeim mellett természetesen évek óta tanítom is ezeket a zenéket a székesfehérvári és környéki  zeneiskolákban.

Web: www.csertabalazs.hu

E- mail: csertaba@t-online.hu

 • Jobbágy Bence – cimbalom

 

 • Kneifel György – népi vonós

KneifelA népzenével, a táncház-mozgalom kezdetén néptáncosként ismerkedett meg. 1976-ban a Tilinkó együttes egyik alapító tagjaként kezdett el zenélni. 1981-ben zenekarával elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. Hegedű, brácsa, bőgő és tambura hangszereken játszik. 1991-től hivatásos előadóművészként a BM. Duna Művészegyüttes zenekarvezetője, majd 97-től négy évig a Vörösmarty Színház különféle produkcióiban zenekarvezetőként működött közre. 1987-ben és 1994-ben zenei tevékenykedése elismeréséül miniszteri kitüntetést kapott. Hazai népzenei táborokban, és különféle művészei csoportoknál történt tanításain kívül az USA-ban, Finnországban is tanított a magyar népzenében elterjedt népi-vonós hangszerkezelési technikát, játék stílust.

 • Lendvai Tibor – néprajz

 

 • Konkoly Csenge – népdalének, kamara, népzenei lejegyzés, népzeneelmélet és történet, érettségi felkészítés

1991-ben születtem Budapesten, népzenész, néptáncos családba érkeztem. 1997-ben kezdtem el intézményes zenei tanulmányaimat Budapesten, a Solti György Zeneiskolában. Csabai Ottó volt a klasszikus furulyatanárom, akinél 2003-ig folytattam blockflöte tanulmányaimat. Tizennégy évig néptáncoltam, melynek szeretete meghatározta egész énekesi pályám elindulását, a népzenével kapcsolatos meglátásaimat. 2002-2004-ig az Óbudai Népzenei Iskolában Fábián Évától, 2004-2009-ig budafoki Nádasdy Kálmán Zeneiskolában Vakler Annától tanulhattam, aki azóta is legnagyobb énekes mesterem.
2009-ben felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. Diplomáim: BA – előadóművész, népi énekes, (2009-2012); MA – etnomuzikológus  (2012-2016); MA – népi ének tanár (2013-2017). Tanáraim: Vakler Anna, Bárdosi Ildikó, Bodza Klára, Budai Ilona, Fábián Éva, Maczkó Mária, Nyitrai Marianna, Palócz Réka.
2011-14-ig voltam a Csürrentő Együttes énekes szólistája, 2012-2016-ig a Budapesti Monteverdi Kórus szoprán énekese. 2014-ben Washingtonban, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként tevékenykedtem. 2016-ban részt vettem egy Erasmus + képzésen, melynek témája: interkulturális párbeszéd a zenén keresztül.
A tanítás szeretete mellett elkötelezett vagyok a professzionális népzenei nevelés ügye mellett. 2015-től tanítok a Bicskei Prelúdium AMI-ban népi éneket. A 2016/17-es tanévől tanítok a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI-ban. A szakmai komplexitásra való lehetőség megtapasztalása nagy ajándék, a zeneiskola miliője, a kollégákkal való közös munka pedig kifejezetten az!

 •  Enyedi Ágnes – népdalének

Erdélyben, Gyergyószentmiklóson születtem 1986-ban, Székesfehérváron nőttem fel, itt kezdtem népzenével foglalkozni Vakler Anna növendékeként a Hermann László Zeneiskolában. Az éneklés mára életemet meghatározó hivatássá vált. Vakler Anna mellett mesteremnek tekintem Kallós Zoltán Kossuth-díjas népzenekutatót.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol-néprajz szakán, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének előadóművész szakán végeztem, jelenleg a Zeneakadémia népi ének mesterszakos hallgatója vagyok. A székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Martonvásári Művészeti Iskola népi ének tanáraként dolgozom. 2008 óta rendszeresen gyűjtök népdalokat erdélyi és moldvai falvakban. A népdalok gyűjtése, éneklése, tanulása és tanítása szoros egységet alkot az életemben. Fontosnak tartom a folyamatos fejlődést, tanulást, mely egy egész életen át tartó folyamat számomra.

Szólólemezem 2009-ben jelent meg “Gerlemadár szerelmével. Erdélyi magyar népzene” címmel, melyen számos kiváló zenész kísér.

A magyar vonós népzenét játszó Magos Együttes és a moldvai csángó népzenét játszó Tázló Együttes énekese vagyok. Mindkét zenekarral rendszeresen koncertezem és tartok táncházakat. A Tázló együttessel 2014 tavaszán jelentettem meg lemezt „Moldvai népzene Budapestről” címmel. Rendszeresen koncertezem együtt Salamon Soma és Enyedi Tamás népzenészekkel duó, illetve trió formációkban. 2016 tavaszán mutattam be Édesanyám sok szép szava című népzenei pódiumműsoromat.

A Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes meghívott szólistája vagyok.

2009-ben megkaptam a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést, 2011-ben Junior Prima díjas lettem.

https://www.facebook.com/enyediagnes.official/

http://tazlo.hu/

 

 • Héjja Bella – népdalének

A Dél-Alföldön születettem, ott kezdtem zenei tanulmányaimat is. Az ének-zene tagozatos általános iskola mellett zongoráztam és ütős hangszereken tanultam a helyi zeneiskolában. Középfokú tanulmányaimat Vácott végeztem a zeneművészeti szakközépiskolában (ma már szakgimnázium), népi ének és tárogató szakon. A klasszikus zene szeretete végigkísérte a középiskolás éveket is, így az érettségi után jelentkeztem a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára zeneismeret szakára, majd a Zeneakadémián párhuzamosan elkezdtem tanulmányaim, népi ének szakon. Zeneismeret tanárként 2012-ben, népi ének tanárként pedig rá egy évre szereztem meg oklevelemet. Nagyon sok tanár segített énekes fejlődésemben, úgy mint Vakler Anna, Bárdosi Ildikó, Budai Ilona,  Czidráné Bodza Klára, Fábián Éva, Maczkó Mária, Molnár Elvira, Nyitrai Marianna, Palócz Réka, Papp Ágnes, Szvorák Katalin és Agócs Gergely. Tárogatóból pedig Blaskó Csaba, Gera Attila és Csávás Attila egyengették utam.

            2012 óta tanítok a kecskeméti Kodály iskolában, mint ének-zene, népzene, népi ének és tárogató tanár, továbbá óraadó vagyok a váci zeneművészeti szakgimnáziumban és Budapesten a Táncművészeti Főiskolán. A tanítás mellett a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának PhD hallgatója vagyok.

            A Székesfehérvári Hermann László iskolával az egyetemi évek alatt léptem kapcsolatba a hospitálások és tanítási gyakorlatok alkalmával. Első pillanattól magával ragadott az ott tanító tanárok nyitottsága, segítőkészsége és szakmai felkészültsége. A gyerekek készségesek voltak, mint „kis tanár”, sok szeretetet kaptam tőlük. Nagy megtiszteltetésként ért, amikor 2016-ban megkerestek azzal a kéréssel, hogy tanítsak népi éneket és népzene elméleti tárgyakat az intézményben.

            Aktívan zenélek különféle zenei formációkkal, mint énekes, tárogatós, gyakran veszek részt táncegyüttesek kíséretében. Sosem gondoltam, hogy tanár leszek, de azt hiszem nagyon szép dolog volt az élettől, hogy így történt

 

 • Burján Orsolya – Népi ének, népi lejegyzés, improvizáció

Burján Orsolya 1982-ben született Székesfehérváron. Zenei tanulmányait a székesfehérvári Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskolában kezdte, emellett a Hermann László Zeneiskolában tanult zongorázni, majd népi ének szakon Vakler Anna növendéke volt. Számos regionális és országos népdaléneklési és népzenei versenyen kiemelkedő eredménnyel szerepelt. Az Alba Regia Táncegyüttesben is táncolt. Érettségi után az ELTE Zenei Tanszékén tanult és itt szerzett ének-zene tanár, karvezető diplomát 2005-ben. Ezt követően a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz ének szakán végzett OKJ-s képzést, ahol többek között Lakatos Ágnes, Urbán Orsolya és Márkus Tibor voltak tanárai. Mindeközben angol nyelv és irodalom tanári diplomát szerzett a Kodolányi János Főiskolán.

2010-ben felvételt nyert a Conservatorium van Amsterdam jazz ének szakára Amszterdamba, ahol 2014-ben diplomázott. 2012-ben alapította meg jazz- és világzenei együttesét Burján Orsi és Pálinkálom névvel, melynek alapító tagjai Hollandiában élő fiatal tehetséges magyar jazz zenészek. Lemezük 2013-ban jelent meg saját kiadásban. Az együttes magyar népdal feldolgozásokat játszik jazzes hangszerelésben, melyek nagy része Orsolya munkája, bennük egyedien ötvözi a népdalok tiszta világát a jazz harmóniákkal és megszólalással, és különleges groove-okkal.

2014-ben alapította meg az Amszterdami Magyar Kórust, emellett 2014 és 2016 között két másik holland kórusnak is karvezetője volt.

2014-ben a Codarts Conservatorium van Rotterdam világ zene tanszékén folytatta master tanulmányait török ének szakon, ahol 2016-ban szerzett master of music diplomát.

2016 októbere óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszék népi ének szakirányának és a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI tanára, hangképzést és vokális improvizációt tanít. Hangképzés tanárként az egyéni igényekre fókuszál, fő célja, hogy diákjai megtaláljak az egészséges és egyéni megszólalásukat egy olyan hangképzést elsajátítva, mely stílustól függetlenül használhat

 • Salamon Soma

 

 • Varró János – népi hangszeres

Varró

Aktív, gyakorló népzenész.   Hangszerei: citera, tekerő, tambura. Tanulmányait a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán ének-zene, népzene szakán és az ELTE Bölcsészettudományi Kar, Felsőfokú kulturális menedzseri szakán végezte. Szólóhangszer kategóriában megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet. Munkája elismeréseként megkapta az „Aba Kultúráért Díjat ”, a „Soponya Közművelődési Díjat ”, Székesfehérvár város legmagasabb zenei – a Fricsay Richárd díjat és a Fejér Megyei Közgyűlés által adományozott Vörösmarty Díjat. Tanítványai az országos tanulmányi versenyeken és minősítőkön eredményesen szerepelnek. Művészeti vezetője az Abai Pávakör és Citerazenekarnak, az Igari Népdalkörnek. A Szakközépiskola  Pengető Citerazenekarával elnyerte az Aranypáva Nagydíjat. Nevéhez fűződik a székesfehérvári Délszláv zenekar, a Mezőföld Együttes, a fehérvári Régi Zene Együttes, a Musicetta Régizene Együttes, a Sárvíz Citerazenekar, a Soponyai Citerazenekar alapítása is, kiknek közreműködésével lemez -, rádió – és TVfelvétel készült. A Tilinkó Zenekarral a világ számos országában megfordult. Tanított az Amerikai Egyesült Államokban is. 1982-óta a  székesfehérvári Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára.  2006-ban elnyerte a Klebersberg  Kunó Pedagógiai Díjat

Web: www.varrojanos.hu

E-mail: vajano@vipmail.hu