Kedves Szülők és Leendő Zeneiskolás Gyerekek!

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit májusban alkalmassági meghallgatásainkra!

A meghallgatáson a jelentkező által megjelölt hangszert tanító tanárok hallgatják meg, felmérve a zenei képességeit és a hangszerhez szükséges adottságokat.

A meghallgatásra egy dallal készüljön a gyermek (ez lehet óvodában, iskolában tanult kedvenc dala), ezenkívül ritmusgyakorlattal és dallam énekléssel szoktak készülni a kollégák.

A zeneiskolában választható főtárgyak:

– zongora
– orgona
– szintetizátor-keyboard (telephelyen)

– hegedű
– brácsa
– cselló
– nagybőgő

– gitár
– harmonika
– ütő

– fagott
– furulya
– fuvola
– klarinét
– oboa
– szaxofon

– trombita
– harsona
– kürt
– tuba

– magánének

– népi ének
– cimbalom
– citera
– duda
– koboz
– népi furulya
– népi klarinét
– népi hegedű
– népi brácsa
– népi bőgő
– tambura
– tekerő

Gyakran Ismételt Kérdések

Hány éves kortól lehet zeneiskolába járni?

A zeneiskolába alapvetően az iskolakezdéstől várjuk a gyerekeket, kivételes esetekben óvodás korú növendékeket is felveszünk. Az iskola 1. és 2. osztályában úgynevezett “előképző” osztályokba járnak a gyerekek, ilyenkor lehetőség van akár csak szolfézs órára járni. Az általános iskola 3. osztályában kezdődik a zeneiskolai 1. osztály.

Hány óra elfoglaltságot jelent a zeneiskola hetente?

A 2×30 perc hangszeres (énekes) óra mellett 2×45 perc kötelező órán is szükséges megjelenni. A zeneiskola első éveiben mindenki számára a szolfézs a kötelező tárgy, az 5. évtől több lehetőség közül választhatnak a növendékek – kórus, vonószenekar, fúvószenekar, zeneirodalom, néprajz, kamarazene.
A hangszeres tanárok igyekeznek a szolfézsórákhoz igazítani a hangszeres órák időpontjait, de sajnos nem minden esetben hangolhatók össze az órák – ezért kérjük a szülők rugalmasságát az év eleji órabeosztásnál.

Kötelező szolfézsra járni?

Igen, a tanulmányok elején kötelező. A szolfézs órán kis csoportokban fejlesztik a diákok zenei alapképességeit, mint a hallás, a kottaolvasás illetve a zenei elméleti alapok. Ezek mind segítik a hangszeres órák hatékonyságát, elengedhetetlenek az ereményes hangszertanuláshoz.

Mennyibe kerül a zeneiskolai oktatás?

Magyarországon az állam a magyar állampolgárok részére az általános iskola megkezdésétől a 18. életév betöltéséig egy művészeti iskolai tanulmányt támogat. Az idén esedékes összeg 20500 Ft egy tanévre, amelyet két részletben kell befizetni – várhatóan a jövő tanévre valamivel magasabb lesz a térítési díj összege.
Amennyiben két művészeti iskolában vagy több tanszakon tanul a gyermek, egyik szolgáltatásnál tandíjat kell fizetnie.
18-22 év között nappali tagozatos tanulók részére 61.500, óvodásoknak és 23 évet betöltötteknek, illetve nem magyar állapolgároknak 82.000 Ft volt idén a tandíj.

Szükséges otthon gyakorolni?

Ahogy az iskolában is kapnak házifeladatot az ott tanultak megerősítése érdekében a tanulók, így a zeneiskolában megszerzett tudást is el kell mélyíteni otthon. A gyakorlás időtartama az egyre nehezebb darabokkal és a fókuszált odafigyelés idejének növelésével egyre gyarapszik. A hangszeres tanárok mindig segítenek abban, hogy az otthoni gyakorlás feladatait alaposan átbeszélik a növedékkel, esetleg leírják. Így mind a tanár, mind a diák számára élmény a közös munka, ahol mindketten tapasztalják a fejlődést és az egyre izgalmasabb zenei darabokra kerül sor az órákon.

Hangszert kell vásárolni otthonra?

Bizonyos hangszerek (fúvós, vonós) kölcsönözhetők az iskolából limitált számban. Erről érdemes az adott szaktanárnál érdeklődni az alkalmassági meghallgatáson.
A hangszerek többségét azonban biztosítani kell a szülőknek az eredményes gyakorláshoz – ebben szívesen segítenek kollégáink, a hangszerválasztás előtt érdemes őket megkérdezni a költségekről illetve az ajánlott típusokról.
Többféle hangszert bérelni is lehet a városban (például zongorát), így nem kell nagyobb beruházást tenni a tanulmányok elején.

Milyen helyszínen folynak az órák?

Az órák nagy részét a Városház tér 3. szám alatt, a zeneiskola épületében tartjuk. Szolfézs órákat tartanak kollégák a város több általános iskolájában, néhány iskolában hangszeres kollégák is tanítanak délutánonként.
Több telephelyünk van, ahol szolfézs és hangszeres órákat is látogathatnak a tanulók:
– Teleki Blanka Általános Iskola és Gimnázium Sziget Utcai Telephelye – szolfézs, szintetizátor-keyboard,
– Gárdonyi Általános Iskola – szolfézs, zongora, gitár,
– Fekete István Általános Iskola (Lepsény) – szolfézs, szintetizátor-keyboard, furulya, dráma- és színjáték,
– Polgárdi Szécheny István Általános Iskola – szolfézs, zongora,

Lehet több hangszert tanulni?

A szabad helyek függvényében van lehetőség 2 hangszert is tanulni, ez azonban egy térítési díj és egy tandíj megfizetése mellett vehető igénybe.